Wat is goed melkschuim?
Wat is goed melkschuim?
Cappuccino is na zwarte koffie de meest gedronken koffiesoort in Nederland (zie Nationaal Koffie & Thee onderzoek). Dit drankje is een favoriet in de horeca, maar tegenwoordig kan je ook gemakkelijk thuis een lekkere cappuccino maken. Het leukste is natuurlijk als je mooie figuurtjes in de cappuccino krijgt. De ervaren barista’s doen dit met het grootste gemak, maar ook zij hebben hier vele uren op moeten studeren. Veel barista’s hebben ook een SCA (Specialty Coffee Association) barista certificaat. Hier worden ze opgeleid tot barista’s, met informatie over onder andere de juiste manier om espresso te zetten en de juiste manier van melk opschuimen.
Maar wat is nou goed melkschuim?
Er zijn verschillende melkschuim standaarden, of foam standards, die aangeven of het melkschuim goed opgeschuimd is. Het gaat hier niet alleen over het uiterlijk van het schuim, maar ook of het de juiste temperatuur is (tussen 65°C en 75°C), zodat het niet gekookt wordt, maar ook of de bellen bijvoorbeeld niet te groot zijn, waardoor er latte art gemaakt kan worden. De SCA heeft de Foam standards opgesteld om de barista’s hierop te kunnen beoordelen, maar dat is ook handig voor alle thuisbarista’s.
Er zijn 5 verschillende levels van melkschuim, hieronder een foto en de beschrijving van het schuim. De eerste levels zijn het beste om mooie latte art mee te maken. Natuurlijk staan er ontzettend veel tutorials online om je hierbij te helpen.
Level 1: Excellent melkschuim, microfoam, egaal, glanzend en vochtig, geen zichtbare belletjes.
Level 2: erg goede melkschuim, microfoam, egaal en vochtig, weinig (kleine) belletjes <0,5 mm diameter.
Level 3: acceptabele melkschuim, microfoam, egaal en vochtig. microfoam met meerdere kleine (<1 mm diameter) en vrij weinig grotere belletjes (1-2 mm).
Level 4: slecht melkschuim, meerdere grotere (>1 mm + diameter) belletjes aanwezig. Oneven, doffe en droge textuur.
Level 5: erg slecht melkschuim, vele grote (>1 mm + diameter) bellen aanwezig. Erg droog en oneven structuur, het ziet eruit of het erop is gelegd met een lepel/spatel, in plaats van erin gegoten.