fbpx
Koffie zetten met V60

Hoe zet je koffie met een V60?

De Hario V60 filterdrager is gemakkelijk mee te nemen en te gebruiken. Deze filterdrager is een Japans ontwerp in de vorm van de V met een hoek van 60 graden. De V60 wordt vaak gemaakt van porselein, zodat het materiaal de warmte goed kan vasthouden. Maar hij is er vaak ook in verschillende soorten metaal. De binnenkant is voorzien van spiraalvormige ribbels, waardoor lucht kan ontsnappen, het filterpapier niet vast plakt en zorgt voor een gelijkmatig zetproces. Net als bij de Chemex zorgt voor een lichte body, waardoor de delicate aroma’s en smaken goed tot hun recht komen.

 

Hoe maak je koffie met de Hario V60?

Je kan altijd experimenteren met de verschillende parameters, om je perfecte kopje koffie te maken. We raden aan de maalgraad erg grof te maken, met een grootte tussen keukenzout en zeezout. De dosering hangt af van de koffie die je wilt maken, we raden aan om gebruik te maken van 13 gram gemalen koffie voor 200 ml water. De doseringen en grofheid kunnen naar eigen wensen en smaak aangepast worden. De extractietijd ligt tussen de 2,5-3 minuten. Zo kan je ook controleren of de koffie te grof of te fijn is gemalen.

 

Wat heb je nodig?

 • Weegschaal
 • Timer
 • Verse koffiebonen
 • Koffiemolen
 • Waterkoker
 • V60 pour-over pot of een grote mok

 

Volg de onderstaande stappen voor goede V60 koffie

 1. Maal de koffie, de maalgraad ligt tussen korrelgrootte van zeezout en keukenzout in. Voor een kop van 200 ml gebruik je ongeveer 13 gram koffie.
 2. Breng 300 ml water aan de kook. De temperatuur moet tussen de 90-94°C liggen. Wacht 1 minuut, na het koken, dan is het water de perfecte temperatuur.
 3. Plaats de Hario V60 op een grote mok of de V60 pour-over pot. Plaats het filter en spoel het goed door met 100 ml heet water en gooi dit hierna weg. Zo verwarm je meteen de V60, de mok en spoel je de filtersmaak weg.
 4. Doe de gemalen koffie in het filter. Plaats de V60 met mok of pour-over op een weegschaal en zet de tarra op 0.
 5. Zet de timer aan en schenk 25 ml water op de koffie, roer door dat het goed verdeelt wordt. Wacht 30 seconden.
 6. Schenk opnieuw 25 ml water in cirkelbewegingen op de koffie. Voeg elke 15 seconden 25 ml water op, tot de weegschaal 200 gram aangeeft. Als al het water door de filter is gelopen kan je genieten van je koffie.
Koffie zetten met V60
X
0
  0
  Jouw mandje
  Je winkemandje is leegTerug naar de shop
  Wat onze klanten zeggen
  44 beoordelingen