
Koffie en duurzaamheid
Duurzaamheid is een steeds belangrijker aspect bij de teelt van de koffie. De omstandigheden waar de koffieboeren in werken en wonen is vaak slecht en dan krijgen ze niet genoeg betaald voor hun koffie. Daarom zijn er verschillende keurmerken in het leven geroepen om de werkomstandigheden en beloning van de koffieboeren te verbeteren. Er zijn certificaten opgericht zoals Rainforest Alliance, UTZ, Fairtrade en Biologisch. Alle keurmerken garanderen betere leef- en werkomstandigheden voor de koffieboeren en een goede beloning voor hun producten.
Maar daar houdt duurzaamheid natuurlijk niet op. In de landen waar de koffie gebrand wordt, wordt er rekening gehouden met de uitstoot van CO2. Er kan ook gebruik gemaakt worden van duurzame verpakkingen, die gebruik maakt van CO2-neutrale verpakkingen, met het Gold Standaard logo.
Maar ook de consument thuis kan bijdragen aan de duurzaamheid met koffie, door bijvoorbeeld de koffiemachines in energiebesparende stand te zetten of uit zetten wanneer deze niet wordt gebruikt. Er zijn steeds meer initiatieven om de koffieprut ook te hergebruiken en zo een circulaire economie te creëren. Koffiedik kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld (moes)tuintjes, notitieblokken, pennen, kopjes, zeep. Maar de bekendste manier om koffiedik te hergebruiken is natuurlijk het kweken van zwammen.
