Opschuimen van melk

Koffie en thee is ook vegan

Deze week is de week zonder vlees begonnen. Een groot gedeelte van de CO2-uitstoot vind plaats door de productie van vlees en dierlijke producten. Daarom is het goed om stil te staan bij het eten van vlees en dierlijke producten, voor het behoudt van onze planeet. Maar gelukkig is er ook goed nieuws: Koffie & Thee zijn vegan.

Wanneer je bewust geen dierlijke producten eet, kan je nog altijd van een heerlijk kopje koffie of thee genieten! Zelfs wanneer je van een cappuccino, latte macchiato of andere melkgerelateerde koffie of thee houdt is dit geen enkel probleem. Er zijn voldoende melkvervangers op de markt, die niet alleen erg lekker zijn, maar zeker ook gezond. Maar het allerbelangrijkste is toch dat deze producten gewoon lekker schuimen, zodat je een goede (vegan) cappuccino kan maken. Persoonlijk vind ik de havermelk erg lekker. Maar de kokosmelk is ook gemakkelijk om op te schuimen.

Melk alternatieven

Er zijn inmiddels veel plantaardige alternatieven op de markt, zoals rijst-, soja-, haver-, kokos, of amandelmelk. Er is al veel geïnnoveerd, waardoor deze dranken ook heel erg geschikt zijn om een heerlijke cappuccino mee te maken. Als voorbeeld het steeds populairder wordende Oatly die promoot met de tekst “It’s Foamable”. Maar ook Alpro maakt tegenwoordig niet alleen maar sojamelk, ze hebben een hele range aan professional en barista melkalternatieven, die specifiek ontwikkeld zijn om mooie cappuccino’s te maken. Wel is het belangrijk om de melkalternatieven te verwarmen tot max 60°C, anders schuimt het niet zo goed op als gewone melk, die de ideale temperatuur heeft tussen 65°C en 70°C.

Voor meer informatie kan je kijken op de pagina: Welke melkalternatieven zijn er. Maar je kan ook altijd kijken op de social media van Barista en ambassadeur van Alpro Merijn Gijsbers, die ontzettend veel weet over de mooiste latte art met melkalternatieven.