Koffie zetten met de Chemex

Ontdek de Magie van de Chemex: Een Meesterwerk in Koffiezetten

Als je op zoek bent naar een koffiemaker die niet alleen heerlijke koffie produceert, maar ook een elegant pronkstuk in je keuken is, dan is de Chemex de perfecte keuze. Met zijn unieke ontwerp en compromisloze aandacht voor detail heeft de Chemex een speciale plek veroverd in de harten van koffieliefhebbers over de hele wereld. In dit artikel laten we je kennismaken met de Chemex en ontdek je waarom het een meesterwerk is in koffiezetten.

 

Een Kunstwerk in Glazen Karaf

De Chemex is een populaire koffiemaker die bekendstaat om zijn elegantie en unieke ontwerp. Het werd in 1941 uitgevonden door de chemicus Dr. Peter Schlumbohm en heeft sindsdien een iconische status verworven in de koffiewereld. De Chemex is veel meer dan alleen een koffiemaker. Het is een waar kunstwerk, ontworpen met esthetiek en functionaliteit in gedachten. Het kenmerkende zandlopervormige ontwerp van de Chemex, gemaakt van hoogwaardig glas, biedt niet alleen een prachtig visueel aspect, maar ook een functionele manier om de koffie te zetten.

 

De karaf van de Chemex is uitgerust met een speciaal ontworpen filter, dat een dikkere papierlaag heeft dan conventionele filters. Dit zorgt voor een heldere en zuivere koffie, zonder de aanwezigheid van ongewenste smaken of restjes. De Chemex staat bekend om zijn vermogen om een heldere en pure koffie te produceren, met een uitgesproken smaakprofiel. Het filterproces verwijdert de oliën en ongewenste deeltjes, waardoor de resulterende koffie een verfijnde en heldere smaak heeft.

 

Het Perfecte Kopje Zetten met de Chemex

Het zetten van koffie met de Chemex is een proces dat zorgvuldigheid en precisie vereist. Volg deze stappen om het perfecte kopje koffie te bereiden:

 

  1. Maal de koffie: Maal verse koffiebonen erg grof. Voor een optimale smaakbeleving raden we aan om ongeveer 30 gram koffie te gebruiken voor elke 500 ml water.
  2. Plaats het filter: Plaats het Chemex-filter in de bovenste opening van de karaf met de driehoekige zijde naar de tuit gericht. Bevochtig het filter met heet water om eventuele papiergeuren te verwijderen.
  3. Voeg de gemalen koffie toe: Voeg de gemalen koffie gelijkmatig toe aan het bevochtigde filter. Zorg ervoor dat het koffieoppervlak vlak is, zodat het water gelijkmatig kan doorstromen.
  4. Giet het water: Verwarm het water tot ongeveer 93-96°C. Begin met het voorzichtig gieten van een kleine hoeveelheid water om de gemalen koffie te bevochtigen en laat het 30 seconden “bloomen”.
  5. Gelijkmatig gieten: Giet het water in cirkelvormige bewegingen gelijkmatig over de koffie. Pauzeer indien nodig om het water te laten doorlopen en zorg ervoor dat het waterpeil niet hoger komt dan een centimeter onder de bovenkant van de karaf.
  6. Wacht en geniet: Laat het water volledig door het filter lopen totdat de koffie is gezet. Dit kan enkele minuten duren

 

Hoeveelheid water Hoeveelheid koffie
250 ml 15 gram
450 ml 27 gram
600 ml 36 gram
1000 ml 60 gram

 

Je kan natuurlijk zelf ook experimenteren met hoeveelheden tot je de ideale koffie hebt gezet. Dit zijn slechts richtlijnen.