Koffiepads en theezakjes mogen nu ook bij GFT

Het is algemeen bekend dat afval scheiden van groot belang is voor ons milieu en onze planeet. Door onze afvalstromen gescheiden te houden, kunnen we ervoor zorgen dat recycling en compostering efficiënter worden uitgevoerd en dat we minder afval op stortplaatsen hebben.

Een nieuwe ontwikkeling op dit gebied is dat koffiepads en theezakjes nu ook bij het GFT-afval mogen worden gegooid. Dit is een stap in de goede richting voor het verminderen van afval en het bevorderen van duurzaamheid. Dit is onderdeel van de Green Deal die branchevereniging Koffie & Thee Nederland in 2020 gesloten heeft met haar leden.

Het is ook geweldig om te zien dat deze inspanningen om afval te verminderen en duurzaamheid te bevorderen worden erkend en beloond. Dit is precies wat er gebeurde toen de Green Deal Koffiepads en Theezakjes van de branchevereniging Koffie & Thee Nederland de Global Recycling Heroes Award wonnen.

De Green Deal Koffiepads en Theezakjes is een samenwerking tussen verschillende bedrijven en organisaties die zich inzetten voor duurzaamheid en afvalvermindering. De Green Deal heeft als doel om ervoor te zorgen dat koffiepads en theezakjes volledig recyclebaar of composteerbaar worden gemaakt, en dat ze niet langer bij het restafval worden gegooid.

Deze inspanningen hebben geleid tot grote successen. Rijkswaterstaat heeft een onafhankelijke steekproef uitgevoerd in de supermarkten en 93% van de theezakjes en 97% van de koffiepads zijn nu composteerbaar, wat heeft geleid tot een aanpassing van de gft-wel/niet-lijst begin dit jaar. De ambitie is dat alle in Nederland opererende bedrijven overstappen op composteerbare koffiepads en theezakjes. Het scheiden van koffiepads en theezakjes via het gft-afval levert op jaarbasis zo’n 88 miljoen kilo extra compost op. Koffiedik en theeblaadjes zijn 100% natuurlijk en doen het daarom goed in de gft-bak. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van enkele jaren geleden, toen koffiepads vaak werden gemaakt van niet-recyclebaar materiaal.

Het feit dat de Green Deal Koffiepads en Theezakjes de Global Recycling Heroes Award heeft gewonnen, laat zien dat hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en afvalvermindering echt worden gewaardeerd en erkend. De Global Recycling Heroes Award is een prijs die wordt toegekend aan organisaties en individuen die een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan de bevordering van recycling en afvalvermindering.

De Green Deal Koffiepads en Theezakjes heeft deze prijs verdiend vanwege hun inspanningen om de koffie- en theesector te verduurzamen en hun vermogen om de hele sector te mobiliseren om zich in te zetten voor duurzaamheid. Dit is een belangrijke prestatie die laat zien wat er mogelijk is als we samenwerken om ons milieu te beschermen en te verbeteren.

Als consumenten kunnen we ons steentje bijdragen aan deze ontwikkeling door ervoor te zorgen dat we alleen koffiepads en theezakjes kopen die gemaakt zijn van biologisch afbreekbaar materiaal. Door deze producten te kopen, kunnen we ervoor zorgen dat de vraag naar biologisch afbreekbare koffiepads en theezakjes toeneemt, waardoor fabrikanten worden gestimuleerd om meer duurzame producten te maken. Hoewel het grootste gedeelte composteerbaar zijn, kunnen deze bij het GFT-afval. Als de koffiepads of theezakjes zijn gemaakt van materialen die niet biologisch afbreekbaar zijn, moeten ze nog steeds bij het restafval worden gegooid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.