fbpx

Wereld Alzheimer dag

Wereld Alzheimer dag

Dementie is één van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland. Op 21 september is het Wereld Alzheimer dag, waarbij aandacht wordt gegeven aan deze ziekte.

Alzheimer is een van de meest voorkomende redenen voor dementie. De schatting is dat 50-70% van de dementie gevallen Alzheimer hebben. In Nederland waren in 2020 ruim 280.000 met dementie, waarvan ongeveer 65% Alzheimer hebben. En helaas is dit een groeiende groep mensen, waarvan vooral vrouwen een grotere kans hebben dit te ontwikkelen.

Om deze reden is Wereld Alzheimer dag in het leven geroepen om hier aandacht aan te geven zodat er meer onderzoek naar gedaan kan worden. Er wordt onder andere onderzocht welke preventieve factoren er zijn bij de ontwikkeling van Alzheimer en dementie.

Koffie en Alzheimer

Er zijn verschillende studies gedaan naar het effect van cafeïne en koffiegebruik bij de ontwikkeling van Alzheimer. Er wordt gesuggereerd dat dagelijks koffiegebruik het risico kan verminderen op de ontwikkeling van Alzheimer, vooral bij ouderen. Dit beschermende effect is het meest werkzaam voordat de ziekte zich ontwikkeld. Koffie zou ook beschermend werken bij andere neurodegeneratieve ziektes.

Uit verschillende studies komen cijfers naar boven van een verminderd risico op Alzheimer van 30% tot wel 65% bij het drinken van 3 tot 5 koppen koffie per dag. Een groot onderzoek laat zien dat je minder risico hebt bij regelmatig gebruik van ontstekingsremmende medicijnen, wijn, koffie en regelmatig sporten. Er is geen positief effect gemeten bij de consumptie van thee. Er zijn ook studies gedaan naar de andere componenten in koffie, maar uit deze onderzoeken kunnen nog geen conclusies getrokken worden.

Er wordt nog steeds veel onderzoek naar gedaan en er is nog steeds veel onderzoek nodig naar Alzheimer. Dus help het onderzoek naar Alzheimer en doneer op de website van Alzheimer Nederland.

Wil je meer weten, kijk dan op de website van Koffie & Gezondheid, waar alle recente onderzoeken worden geplaats over de invloed van koffie op je lichaam en gezondheid.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: