Matcha, de felgroene Japanse thee die ooit exclusief was voor traditionele theeceremonies, is wereldwijd een ware hype geworden. Van latte-liefhebbers in het Westen tot theedrinkers in het Midden-Oosten, de vraag naar matcha heeft recordhoogtes bereikt. Dit zorgt ervoor dat Japan, de bakermat van deze bijzondere thee, de productie niet meer kan bijhouden.
Explosieve groei in consumptie
In 2023 werd in Japan ruim 4.176 ton matcha geoogst, bijna drie keer zoveel als in 2010. Ondanks deze groei blijft de vraag de productie ver overstijgen. Grote Japanse theebedrijven zoals Ippodo en Marukyu Koyamaen moesten zelfs aankoopbeperkingen invoeren, omdat hun voorraden niet toereikend waren. De schaarste is inmiddels wereldwijd merkbaar, met lege schappen en stijgende prijzen tot gevolg.
Waarom is matcha zo populair?
De populariteit van matcha is grotendeels te danken aan de gezondheidsvoordelen die eraan worden toegeschreven. De thee zit boordevol antioxidanten, biedt een natuurlijke energieboost door cafeïne en zou volgens sommigen zelfs helpen bij stress en vermoeidheid. Sinds de coronapandemie is de aandacht voor gezonde voeding enorm toegenomen, waardoor matcha een vast onderdeel is geworden van het dieet van veel consumenten.
In Europa is matcha vooral populair melk melk erbij. De thee smaakt zoet maar kan ook bitter zijn, je kan thuis ook matcha maken, al heb je daar verschillende tools nodig om dit drankje net zo lekker te maken als in je favoriete koffie- en/of theetent.

Matcha-productie uitbreiden is lastig
Als de vraag zo groot is, waarom wordt er dan niet gewoon meer matcha geproduceerd? Dat blijkt ingewikkelder dan gedacht. Matcha wordt gemaakt van tencha-theebladeren, die jaren nodig hebben om te groeien. Zelfs als boeren vandaag hun velden uitbreiden, zou het nog minstens vijf jaar duren voordat de productie echt toeneemt.
Daarnaast kampt Japan met een afname van het aantal theeproducenten. Waar er in 2000 nog ruim 53.000 theeproducenten waren, is dat aantal in 2020 gedaald tot slechts 12.000. Veel boeren stoppen door vergrijzing en de hoge investeringskosten om over te stappen naar matcha-productie.
Toekomst van matcha: hoopvolle signalen
Om de groeiende vraag te ondersteunen, overweegt de Japanse overheid subsidies voor boeren die willen overstappen op matcha-productie. Dit zou de productie op lange termijn kunnen verhogen, maar de komende jaren blijft de situatie onzeker. Ook wordt er in vietnam en China Matcha thee geproduceerd, maar die is vaak van mindere kwaliteit. Matcha-specialist Jason Eng waarschuwt dat er in de herfst van 2025 tekorten kunnen ontstaan: “We zitten nog niet zonder, maar het wordt krap. De vraag is gigantisch.”
Voor theeliefhebbers betekent dit dat matcha voorlopig schaars en duur zal blijven. Of de hype aanhoudt en of Japan erin slaagt de productie op te schalen, blijft afwachten. Een ding is zeker: 2025 wordt een spannend jaar voor de wereldwijde matcha-markt.
