Recept tiramisu

Recept tiramisu

Recept Tiramisu

Tiramisu is een populaire Italiaanse dessertklassieker. Het bestaat uit lagen van in koffie gedrenkte lange vingers en een romige vulling. De vulling wordt meestal gemaakt van mascarpone, eieren, suiker en soms een vleugje likeur zoals Marsala-wijn of koffielikeur.

 

Tiramisu wordt meestal gekoeld geserveerd en het heeft een heerlijke combinatie van texturen en smaken. Het is romig, luchtig, zoet en heeft een delicate koffie- en cacaosmaak. Het is een geliefd dessert over de hele wereld geworden.

 

Herkomst van Tiramisu

De geschiedenis van tiramisu is niet helemaal duidelijk en er zijn verschillende theorieën over de oorsprong ervan. Hoewel de exacte herkomst van het dessert moeilijk te achterhalen is, wordt algemeen aangenomen dat het is ontstaan in de regio Veneto in Italië.

 

Een van de meest aanvaarde verhalen is dat tiramisu werd uitgevonden in de jaren 1960 in de stad Treviso in Veneto. Het zou zijn ontstaan in een restaurant genaamd “Le Beccherie”, waar een kok genaamd Roberto Linguanotto het recept zou hebben bedacht. Het dessert werd aanvankelijk geserveerd als een herstellende en energiegevende lekkernij voor gasten, vandaar de naam “tiramisu” die verwijst naar het idee van het opbeuren van de geest.

 

Een andere theorie suggereert dat tiramisu al in de 17e eeuw bestond, maar dan in een iets andere vorm. Het zou oorspronkelijk zijn gemaakt met zachte kaas, eieren en suiker, zonder de toevoeging van koffie en lange vingers.

 

Ongeacht de precieze oorsprong heeft tiramisu geleidelijk aan populariteit gewonnen en is het uitgegroeid tot een bekend en geliefd dessert, zowel in Italië als wereldwijd. Het wordt vaak geassocieerd met de Italiaanse keuken en is een klassieker geworden op menu’s van Italiaanse restaurants over de hele wereld.

 

Dit is het tiramisu recept, wat ik zelf altijd gebruik:

Bereidingstijd (ca 20 minuten). Rusttijd (min. 2 uur)

 

Ingrediënten 8 personen

  • 250 ml slagroom
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 2 cups gepasteuriseerd vloeibaar eigeel
  • 500 g mascarpone
  • 5 eetlepels koffielikeur (of amandellikeur, slijter)
  • 200 ml espressokoffie
  • 250 g lange vingers
  • cacaopoeder

 

Benodigdheden

  • 2 kommen
  • Eetlepel
  • Handmixer
  • Spatel
  • Espresso/koffiemachine.
  • Langwerpig ondiep schaaltje
  • Grote schaal (ca 1 14 liter)

 

Bereidingswijze

Klop in een kom, slagroom met 1 eetlepel suiker bijna stijf. Mix in een andere kom de dooiers en de rest van de suiker in 5 minuten tot een romig mengsel met een handmixer. Meng de mascarpone in de gedeelten door het dooiermengsel. Spatel de slagroom luchtig door het mascarponemengsel. Zet 200 ml espresso en laat afkoelen. Roer de likeur door de espresso in een langwerpig ondiep schaaltje. Doop de lange vingers één voor één in de koffie en leg deze met koffiekant naar boven in de schaal. Strijk de helft van het mascarponemengsel hierover uit. Maak nog een laag met lange vingers in koffie likeurmengsel en bedek deze met mascarpone. Laat de tiramisu minimaal 2 uur in de koelkast opstijven, of langer. Neem de tiramisu kort voor serveren uit de koelkast en bestrooi deze royaal met cacaopoeder (met cacaostrooier of theezeefje).

 

Serveertip

Zelfs maak ik de tiramisu een dag van tevoren, de smaak wordt er een stuk beter van.

TIP: Vervang de opgeklopte slagroom door 2 cups stijfgeslagen gepasteuriseerd eiwit, voor een luchtiger dessert.

 

Advies
Gebruik voor het recept alleen gepasteuriseerde eieren, vanwege het risico op salmonellabesmetting, in gerechten waar eieren niet of onvoldoende verhit kan worden.

 

Voor meer achtergrond informatie over Tiramisu kan je deze leuke video van James Hoffman kijken.

Recept tiramisu