De eerste Nederlandse koffieplantage: een innovatief meerjarenproject

Klimaatverandering en verslechterde koffieoogsten zetten wereldwijd de toekomst van koffie onder druk. Om een stap vooruit te zetten, slaan De Koffiejongens, HAS Green Academy en Coöperatie InnoGrowers de handen ineen voor een ambitieus project: het opzetten van de allereerste Nederlandse koffieplantage.

Dit innovatieve meerjarenonderzoek richt zich op het duurzaam telen van koffieplanten in een Nederlandse kas. De uitdaging is groot, want koffie groeit van nature op hoogte in tropische omstandigheden. Normaal gesproken duurt het 3 tot 5 jaar voordat er van een koffieplant geoogst kan worden, toch geloven de betrokken partijen dat door experimenteren en innoveren ook op Nederlandse bodem koffie verbouwd kan worden. Met de gebruikte technieken willen ze dat dit proces sneller kan dan 3 jaar, omdat de groei van de koffieplanten in de kas beter geoptimaliseerd kan worden.

Door lokaal te telen, wordt niet alleen de CO₂-uitstoot van transport verminderd, maar ontwikkelen deze partijen samen met de studenten van HAS Green Academy ook kennis die wereldwijd van waarde kan zijn voor de koffieteelt.

Koffie én thee van Nederlandse bodem

Nederland timmert al langer aan de weg als teeltland voor bijzondere gewassen. Zo wordt bij theeplantage Het Zuyderblad al met succes Nederlandse thee verbouwd. De teelt van zowel thee als koffie is een tijdrovend proces vol uitdagingen, maar de resultaten tonen aan dat met de juiste strategieën veel mogelijk is.

Op dit moment is de enige Europese koffieplantage nog te vinden op Gran Canaria, maar daar komt binnenkort een bijzonder Nederlands project bij.

Duurzaamheid en innovatie als speerpunten

De komende maanden werken De Koffiejongens en InnoGrowers samen met studenten van HAS Green Academy  aan de ontwikkeling van een teeltstrategie voor de koffieplanten. Dit proces vraagt om experimenten en geduld, maar de betrokkenen kijken reikhalzend uit naar het resultaat.

Het duurt nog even voordat de eerste kop koffie van Nederlandse bodem geschonken kan worden, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Het project is een belangrijke stap richting de verduurzaming van koffieteelt en biedt hoop voor de toekomst van dit geliefde product.