Ben jij fan van slow coffee of pour-over koffie en wil je zonder extra bonen toch een sterkere kop zetten? Goed nieuws: wetenschappers hebben een verrassend eenvoudige techniek ontdekt die jouw koffie meer kracht én smaak geeft – en het enige wat je hoeft te doen, is anders schenken.
De wetenschap achter een betere koffie-extractie
Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania hebben ontdekt dat hoe je water schenkt een enorme invloed heeft op de sterkte van je kopje pour-over koffie. In plaats van meer koffie te gebruiken of te investeren in duurdere bonen, kun je met een paar simpele aanpassingen in je schenktechniek al flink verschil maken.
De sleutel? Giet het water langzaam, in een constante stroom én van voldoende hoogte. Hierdoor ontstaat een zogenoemd lawine-effect: de waterstraal verstoort de koffiebedding en zorgt dat de deeltjes beter gemengd worden. Dit verhoogt de extractie, wat betekent dat je meer smaak en kracht uit dezelfde hoeveelheid gemalen koffie haalt.
Zo doe je het thuis
🔹 Gebruik een goose-neck kettle voor meer controle
🔹 Schenk het water langzaam en in een rechte straal
🔹 Houd een hoogte van ongeveer 20 tot 30 cm aan (voor veiligheid en effectiviteit)
🔹 Begin eens met 10% minder koffie dan normaal – en proef het verschil!
Pas op: schenk je te hoog of te langzaam, dan valt de straal uiteen in druppels en werkt het effect juist averechts.
Waarom dit belangrijk is
Deze techniek helpt niet alleen koffieliefhebbers aan een rijkere smaakbeleving, maar is ook goed nieuws voor de planeet. Door efficiënter om te gaan met koffie, kan de druk op koffieproductie – die al onder vuur ligt door klimaatverandering – iets verlicht worden.
Niet alleen voor pour-over
Hoewel dit onderzoek zich richtte op slow coffee, denken experts dat een soortgelijke aanpak ook bij bijvoorbeeld een cafetière (French press) effect kan hebben. Extra roeren is daar een simpele oplossing, maar een slimme schenktechniek zou zelfs het roeren kunnen vervangen.
