fbpx

Even pauze… Hoe duurzaam is jouw bakje koffie of thee en wat kun jij daaraan doen?

Even pauze… Hoe duurzaam is jouw bakje koffie of thee en wat kun jij daaraan doen?

Elke ochtend een bakkie koffie om mee op te staan, of om vier uur even lekker een theetje op de bank. Koffie en thee zijn de populairste dranken en ze worden dan ook veel gedronken! Hoe duurzaam is je kopje koffie of bakje thee? En vooral wat kun je doen om je bakkie pleur een stukje duurzamer te maken. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van duurzaamheid achter je pauze drankje én geef ik je tips om je kopje koffie of thee en stukje duurzamer te maken.

Hoe duurzaam is koffie en thee?

Hoe duurzaam je dagelijkse kopje koffie is hangt af van een aantal factoren. Sinds 2010 is de vraag naar koffie toegenomen en dit heeft impact in de tropische gebieden waar koffie vandaan komt. 

In het slechtste geval leidt koffieteelt tot ontbossing, watervervuiling, bodemerosie en bodemvervuiling. Dit zijn de milieueffecten. Er is sprake van ontbossing als bos gekapt wordt voor het aanleggen van koffieplantages. Ontbossing is een gevaar voor het milieu omdat hierdoor minder ruimte is voor planten en dieren. Dit brengt de biodiversiteit in gevaar.  

Koffie groeit in heuvel- en bergstreken. Om onkruid te verwijderen en te voorkomen spuit de boer de koffiestruiken met bestrijdingsmiddelen. Dit zorgt voor een kale bodem en die kale bodem kan weer voor verdere problemen zorgen. 

Koffieteelt zorgt aan de ene kant voor werkgelegenheid, aan de andere kant laten de werkomstandigheden vaak te wensen over. Koffieprijzen liggen wereldwijd zo laag dat boeren in armoede leven.

En thee?

Thee is na kraanwater één van de meest milieuvriendelijke dorstlessers! Thee scoort qua duurzaamheid beter dan koffie. Toch kan ook thee voor milieuproblemen zorgen. Net zoals bij koffie kunnen theeplantages de biodiversiteit van een gebied verminderen. Theeplantages vind je in warme en vochtige gebieden in Azië en Afrika. Van nature komen hier veel planten en dieren voor. Het aanleggen van theeplantages neemt ruimte voor planten en dieren weg, waardoor de biodiversiteit in het nauw komt.

Theestruiken groeien langzaam en zijn pas na enkele jaren productief. Oude struiken blijven lang in productie. Hierdoor is extra gebruik ban kunstmest nodig en dat zorgt weer tot verarming en verzuring van de bodem. 

Net zoals bij koffie is zijn de arbeidsomstandigheden om de theeplantages niet altijd goed. Ook op theeplantages spelen problemen als slechte werkomstandigheden, onderbetaling en blootstelling aan gevaarlijke bestrijdingsmiddelen. 

Tips voor een duurzamer bakje koffie of thee

Zoals je leest kan er nog wel het één en ander verbeteren. Ik geef je negen tips om je kopje koffie of thee een stukje duurzamer te maken:

1. Koop in bulk. 

Je koffie of thee in bulk kopen scheelt verpakking én is goedkoper. Bij sommige winkels kun je koffie of thee zelfs helemaal verpakkingsvrij kopen. 

2. Koop biologische thee of koffie. 

Met een bio-keurmerk weet je zeker dat er geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt!

3. Kijk ook eens naar koffie en thee met een keurmerk, bijvoorbeeld Fairtrade, UTZ of Rainforrest Aliance. 
Deze tip is een vervolg van tip 2, met een keurmerk verzeker je jezelf van koffie en thee die niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook voor mensen op de plantages.

4. Zet niet meer koffie of thee dan dat je nodig hebt. 

Niet de hele waterkoker vol voor één kopje thee. Koffie of thee te veel gezet, houd het warm in een thermosfles en drink het later op! Niet nodig om weg te gooien. 

5. Schakel het apparaat direct uit na gebruik. 

Zo verspil je geen energie

6. Drink je melk in de koffie of thee, probeer dan eens plantaardige melk. 
Net zo lekker en beter voor onze planeet.

7. Gebruik herbruikbare alternatieven voor minder afval. 

Losse thee in een thee-ei in plaats van een theezakje dat je elke keer weggooit. Een herbruikbaar katoenen koffiefilter bij filterkoffie of hervulbare cups! Zo voorkom je een boel afval en dat maakt je kopje koffie weer een stukje duurzamer. 

8. Gooi gebruikte koffiefilters, koffieprut en koffiepads weg in de biobak (GFT). Spoel geen koffieprut door de gootsteen, dan kun je rioolproblemen veroorzaken.

9. Onderweg een lekkere koffie of thee, neem je eigen beker mee. 
Vaak krijg je dan ook korting! Als dat geen win-win situatie is 😊

Drink jij liever koffie of thee? En welke tips ga jij toepassen, of pas je al toe?

Deze leuke gastblog is van Hilde van GreenMansion, een leuke webshop met duurzame alternatieven voor weggooiartikelen

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

%d bloggers liken dit: