fbpx
italiaans cafe

Waarom drinken Italianen geen cappuccino na 11 uur?

Italië wordt door veel mensen gezien als het Walhalla van de koffie. Italianen zijn echte koffiepuristen en drinken voornamelijk espresso. Natuurlijk drinken Italianen ook cappuccino, maar nooit na 11 uur. Als toerist wordt je vaak nog meewarig aangekeken als je na 11 uur een cappuccino besteld. Maar waarom drinken de Italianen geen cappuccino meer na 11 uur?

 

Het is niet alleen een traditie, het heeft ook een goede reden. Na zware maaltijden gebruiken ze een warme drank, die helpt de maaltijd goed te verteren, zoals espresso. Melk wordt gezien als een product dat zwaar op de maag ligt en zorgt dat het verteringsproces juist langzamer gaat.

 

Maar er is nog een goede uitleg voor dit fenomeen. James Hoffmann, een bekende influencer in o.a. de koffiewereld, denkt dat het ook te maken heeft met lactose-intolerantie. In onderstaande video legt hij uit dat melk te zwaar is voor de vertering van voedsel en met de masculiene cultuur zoals in Italië wordt lactose intolerantie (of allergie) gezien als een zwakte. Natuurlijk drinken ze in de ochtend een kleine cappuccino, wat geen problemen geeft. Er is een uitzondering op de regel, wanneer het sneeuwt en koud is in Italië, drinken ze wel cappuccino om lekker warm te worden.

 

De mens is het enige zoogdier dat nog melk drinkt nadat ze klaar zijn met borstvoeding, na deze periode neemt de mogelijkheid om lactose te verteren steeds meer af. Zeker 65% van de wereldbevolking heeft last van een (mildere) vorm van lactose intolerantie. Mensen kunnen last krijgen van gassigheid of buikkrampen. Er wordt een verschil genoemd tussen de “botereters en de olie-eters”. In de koudere landen werd de melk vroeger minder snel slecht, waardoor ze in de Noordelijke regio’s van Europa minder last hebben van lactose intolerantie dan in de Zuidelijke regio’s, waar ze minder melkproducten consumeren.

 

italiaans cafe