Filterkoffie maken met koffiezetapparaat

filterkoffie

Filterkoffie zetten

Een van de meest bekende zetmethodes voor koffie is toch wel de gewone filterkoffie. De mensen kregen dit vanuit huis uit mee als dé manier om koffie te zetten. Het is ook vrij gemakkelijk, een filter, een maatschepje voor de koffie en water. Veel mensen hebben zo’n machine nog staan of ergens in een kast, voor koffie voor verjaardagsvisite. Er zijn verschillende filterkoffiemachines op de markt. Van gewone simpele, tot luxe uitvoeringen, zoals bijvoorbeeld de Moccamaster.

 

De filterkoffie was vooral vroeger populair toen er voornamelijk roodmerk koffie in de winkels lag, nog niet het hele brede keur aan koffiemerken en -soorten die je tegenwoordig in de gemiddelde supermarkt tegen komt. Tegenwoordig kan je ook veel koffiebonen kopen en deze zijn natuurlijk ook zelf te malen met een bonenmaler, zodat je zelf kan bepalen wat hoe grof je de koffie maalt die je in je filterkoffieapparaat doet, zodat je gebruik kan maken van de meest verse koffie.

 

Invloed op smaak van de koffie

De smaak van de koffie is zelf te beïnvloeden, door de maalgraad (grof gemalen, om de aroma’s het beste tot zijn recht te laten komen), type filter, hoeveelheid koffie en kwaliteit en hoeveelheid water. Je kan experimenteren voor je eigen smaak en wensen, tot je je ideale koffie hebt gezet.

 

De meeste koffiezetapparaten zij  gemaakt voor het filter nr 4. Je moet altijd een beetje rekening houden dat het filter geen smaak afgeeft aan de koffie, dat is zonder. Dit test je door de filter in heet water te leggen. Daarna kan je ruiken of het water proeven, als het afgekoeld is. Als het nog naar gewoon water smaakt, heb je een goede filter. De maten filters waren vroeger gemaakt om de hoeveelheid kopjes die je ermee maakte aan te duiden. Maat 2 voor 2 kopjes, maat 4 voor 4 kopjes en 6 voor 6 kopjes. Ook een verkeerde maat filter kan invloed hebben op de smaak van de koffie.

 

Hoe zet je filter koffie?

Bij Filterkoffie is de zettemperatuur rond de 92-96°C. Dit is vrij hoog omdat het water moet koken, voordat het op de koffie gegoten kan worden. Het duurt ongeveer 4-6 minuten voordat de koffie doorgelopen is. Waardoor de koffie ook wel onder slow coffee geschaard kan worden.

 

Standaard hoeveelheid is vaak 50-65 gram per liter water. Dit kan je natuurlijk altijd naar beneden of boven afstellen, wat je zelf lekker vind. Maar als je een gewoon maatschepje hebt, kan hier ongeveer 4 gram in (afgestreken). De richtlijnen zijn ongeveer 7-8 gram koffie per kopje, dus dan zou je 2 schepjes per kopje aan kunnen houden.

 

Wanneer de koffie gezet is, is de optimale bewaartemperatuur tussen 80-85°C en wordt het aangeraden een kan koffie maximaal 30 à 40 minuten te bewaren.

filterkoffie