Koffie maken met een V60

Wat is een V60 koffiemaker?

De V60 koffiemaker is een populaire keuze voor koffieliefhebbers over de hele wereld. Het is een eenvoudige maar effectieve manier om koffie te zetten en het heeft een unieke smaak.

 

De V60 koffiemaker is ontworpen door het Japanse bedrijf Hario en het is een van de meest populaire handmatige koffiemakers op de markt. Het heeft een eenvoudig ontwerp en is zeer gebruiksvriendelijk. De koffiemaker bestaat uit een glazen of kunststof trechter met een kegelvormig filter erin. De trechter heeft de vorm van een V met een hoek van 60 graden. De koffie wordt in het filter gedaan en er wordt heet water over gegoten. Het water loopt vervolgens door het filter en de koffie en druppelt in een glazen of keramische beker eronder. e binnenkant is voorzien van spiraalvormige ribbels, waardoor lucht kan ontsnappen, het filterpapier niet vast plakt en zorgt voor een gelijkmatig zetproces. Net als bij de Chemex zorgt voor een lichte body, waardoor de delicate aroma’s en smaken goed tot hun recht komen.

 

Een van de belangrijkste voordelen van de V60 koffiemaker is dat het zeer veelzijdig is. Het kan worden gebruikt met verschillende soorten koffie, waaronder grof gemalen koffiebonen, fijn gemalen koffie en zelfs espressopoeder. Dit maakt het een geweldige keuze voor mensen die graag experimenteren met verschillende soorten koffie en smaken.

 

Een ander voordeel van de V60 koffiemaker is dat het een zeer consistente en smaakvolle kop koffie levert. Het kegelvormige filter zorgt ervoor dat het water gelijkmatig door de koffie wordt verdeeld, waardoor een evenwichtige smaak ontstaat. Het filter zorgt er ook voor dat de koffie oliën en smaken behoudt die anders verloren zouden gaan bij andere zetmethoden.

 

Een ander groot voordeel van de V60 koffiemaker is dat het zeer eenvoudig schoon te maken is. De trechter en het filter kunnen gemakkelijk worden verwijderd en schoongemaakt onder stromend water. Er zijn geen ingewikkelde onderdelen of machines die uit elkaar moeten worden gehaald en schoongemaakt. Dit maakt het een goede keuze voor mensen die graag snel en gemakkelijk willen genieten van een kopje koffie zonder gedoe.

 

Er zijn veel verschillende maten en materialen beschikbaar voor de V60 koffiemaker. Het is verkrijgbaar in verschillende formaten, van eenpersoons- tot familieformaten, waardoor het geschikt is voor elk huishouden of elke koffieliefhebber. Het is ook verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals glas, keramiek en kunststof, waardoor het een geweldige keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een bepaalde look of stijl.

 

Een nadeel van de V60 koffiemaker is dat het een handmatige methode is om koffie te zetten en daarom niet zo snel is als andere koffiemachines en kan ook kleinere hoeveelheden koffie maken. Het kan ook een beetje oefening vergen om de juiste verhoudingen en timing te krijgen om de perfecte kop koffie.

Hoe zet je koffie met een V60?

Benodigdheden:

 • V60-koffiemaker
 • Papieren filter
 • Versgemalen koffie
 • Water
 • Waterkoker of waterverwarmer
 • Koffiemok of -kan

 

Stappen:

 1. Plaats een papieren filter in de V60 en spoel deze vooraf met heet water om eventuele papiergeur en -smaak te verwijderen en de V60 voor te verwarmen. Giet het water uit de V60 en zet deze op de koffiemok of -kan.
 2. Maal verse koffiebonen tot een mediumfijne maling. Gebruik ongeveer 15 gram koffie per 250 ml water voor een verhouding van 1:16.
 3. Breng water aan de kook en laat het vervolgens 30 seconden tot 1 minuut afkoelen tot ongeveer 93°C.
 4. Doe de gemalen koffie in de V60 en zorg ervoor dat deze gelijkmatig verdeeld is.
 5. Giet langzaam heet water over de gemalen koffie in een cirkelvormige beweging, beginnend in het midden en werk naar buiten. Gebruik ongeveer tweemaal de hoeveelheid water als koffie. Wacht even zodat de koffie kan bloomen, oftewel uitdampen. Dit duurt ongeveer 30 seconden.
 6. Giet langzaam de rest van het water in de V60 en houd de waterstroom constant. Zorg ervoor dat je het water op de gemalen koffie blijft gieten en niet over de rand van de V60. Stop met gieten zodra de koffie is gezet.
 7. Verwijder de V60 uit de mok of -kan en gooi het papieren filter weg.
 8. Serveer de koffie en geniet ervan!

Wat zijn de beste verhoudingen koffie voor de V60?

De beste verhouding koffie in de V60 koffiemaker kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de grootte van de koffiemaker. Over het algemeen wordt echter een verhouding van 60 gram koffie per liter water aanbevolen.

 

Voor een standaard kopje koffie (300 ml) zou je ongeveer 18 gram koffie moeten gebruiken. Voor een 6-kops V60 koffiemaker (600 ml) zou je ongeveer 36 gram koffie moeten gebruiken.

 

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de maalgraad van de koffie en de brouwtechniek ook van invloed kunnen zijn op de uiteindelijke smaak van de koffie. Als de koffie bijvoorbeeld te grof gemalen is, kan het resulteren in een zwakke kop koffie, terwijl te fijn gemalen koffie kan leiden tot een bittere smaak.

 

Het is daarom aan te raden om te experimenteren met verschillende verhoudingen koffie en water en maalgraden totdat je de ideale verhouding en smaak voor jouw persoonlijke voorkeur hebt gevonden.