Er wordt al sinds 1941 koffie gemaakt met de Chemex. Deze methode om koffie te zetten blijft onverminderd populair. Zeker met zijn zandlopervorm, houten kraag en leren touwtje wordt het gezien als één van de mooiste designs van de geschiedenis. En nu mensen steeds meer aandacht besteden aan de kwaliteit van koffie en slow Coffee methodes, wordt het koffie zetten met een Chemex steeds populairder. Vooral single origin koffies met zoete ondertonen zijn erg gewenst bij de Chemex.
Chemex recept
1. Maal de koffie vrij grof in de juiste hoeveelheid, zodat de aroma’s en smaken goed naar boven kunnen komen.
2. Maak eerst het filter nat.
3. Voeg koffie toe.
4. Schenk water over de koffie en laat dit 30 seconden “bloomen”.
5. Giet daarna met tussenpozen de rest van het water in de Chemex.
Hoeveelheid water | Hoeveelheid koffie |
250 ml | 15 gram |
450 ml | 27 gram |
600 ml | 36 gram |
1000 ml | 60 gram |
Je kan natuurlijk zelf ook experimenteren met hoeveelheden tot je de ideale koffie hebt gezet. Dit zijn slechts richtlijnen.