Koffie zetten met percolator

Koffie zetten met percolator

Jarenlang had ik een percolator op mijn studentenflat. Dit was vooral voor mijn bezoek op mijn tweepits gasfornuis, want ik dronk (nog) geen koffie. Ik noemde het een Pruttelpotje, omdat de koffie zo leuk pruttelde. De percolator is vooral ideaal voor kleine keukens met weinig ruimte. Maar jarenlang was dit dé manier om koffie te zetten. En nog steeds is dit een makkelijke manier om koffie te zetten. Wil je weten hoe je de lekkerste koffie zet op een percolator, lees dan snel verder.

 

Wat is een percolator?

De percolator is een uitvinding uit Amerika en werd voor het eerst rond 1810 geïntroduceerd. Al werd het eerste patent, van de percolator zoals we die nu kennen aangevraagd in 1889. De percolator is een metalen koffiekan met een holle buis in het midden, waaraan een geperforeerd koffiebakje en geperforeerd dekseltje zit. Het koude water, dat je in het onderste gedeelte doet, wordt aan de kook gebracht en stroomt door de holle buis naar boven. Dit gekookte water stroomt in het koffiebakje en filtert de gemalen koffie en druppelt vervolgens verder naar de bodem van de bovenste kan als vers gezette koffie.

 

Wat heb je nodig?

  • Percolator
  • Medium gemalen koffie, dit kan je testen door koffie in het bakje te doen, als het door de gaatjes valt is het te fijn gemalen.
  • Koffiemolen (of gemalen koffie)
  • Water (eventueel met maatbeker)
  • Voorverwarmde kopjes

Ideale verhouding koffie versus water

De ideale verhouding gemalen koffie is 70 gram per 1 liter water. Het is afhankelijk hoeveel koffie je zet, maar een gemiddeld kopje koffie bevat 150 ml water, waardoor je ongeveer 10,5 gram koffie moet toevoegen, wanneer je de percolator met een kopje water vult.

 

Hoe zet je koffie met de percolator?

  1. Neem de maatbeker of kopje om de percolator te vullen, gebruik een beetje extra water, door absorptie van water door de koffie.
  2. Schenk het water in de onderste kan, maar vul de percolator niet te vol, het water mag het koffiebakje niet raken.
  3. Vul het koffiebakje met de gemalen koffie.
  4. Zet het koffiebakje op de onderste kan en draai de bovenste kan er boven op.
  5. Zet de percolator op een pitje van het fornuis.
  6. Wanneer het water begint te pruttelen stijgt het water en wordt de koffie gefilterd.
  7. Zet het gas uit en schenk de koffie in. Het is niet de bedoeling de koffie in de percolator warm te houden, wanneer je het niet direct drinkt, gebruik dan een thermoskan om de koffie warm te houden.

 

Smaak van de percolator koffie

De koffie heeft een intense smaak, sterke koffie met een diepe smaaksensatie.

 

Nadeel van een percolator

Een groot nadeel van de percolator is dat een gedeelte van de vloeistof een tweede keer door het koffiedik komt, wat niet goed is voor de smaak. Ook wordt het water gekookt, waardoor de koffie wordt verbrand, waardoor je sowieso een wat hardere, bittere smaak kan ervaren in je koffie.