Koffie zetten met percolator
Koffie zetten met percolator
Jarenlang had ik een percolator op mijn studentenflat. Dit was vooral voor mijn bezoek op mijn tweepits gasfornuis, want ik dronk (nog) geen koffie. Ik noemde het een Pruttelpotje, omdat de koffie zo leuk pruttelde. De percolator is vooral ideaal voor kleine keukens met weinig ruimte. Maar jarenlang was dit dé manier om koffie te zetten. En nog steeds is dit een makkelijke manier om koffie te zetten. Wil je weten hoe je de lekkerste koffie zet op een percolator, lees dan snel verder.
Wat is een percolator?
De percolator is een uitvinding uit Amerika en werd voor het eerst rond 1810 geïntroduceerd. Al werd het eerste patent, van de percolator zoals we die nu kennen aangevraagd in 1889. De percolator is een metalen koffiekan met een holle buis in het midden, waaraan een geperforeerd koffiebakje en geperforeerd dekseltje zit. Het koude water, dat je in het onderste gedeelte doet, wordt aan de kook gebracht en stroomt door de holle buis naar boven. Dit gekookte water stroomt in het koffiebakje en filtert de gemalen koffie en druppelt vervolgens verder naar de bodem van de bovenste kan als vers gezette koffie.
Wat heb je nodig?
Ideale verhouding koffie versus water
De ideale verhouding gemalen koffie is 70 gram per 1 liter water. Het is afhankelijk hoeveel koffie je zet, maar een gemiddeld kopje koffie bevat 150 ml water, waardoor je ongeveer 10,5 gram koffie moet toevoegen, wanneer je de percolator met een kopje water vult.
Hoe zet je koffie met de percolator?
Smaak van de percolator koffie
De koffie heeft een intense smaak, sterke koffie met een diepe smaaksensatie.
Nadeel van een percolator
Een groot nadeel van de percolator is dat een gedeelte van de vloeistof een tweede keer door het koffiedik komt, wat niet goed is voor de smaak. Ook wordt het water gekookt, waardoor de koffie wordt verbrand, waardoor je sowieso een wat hardere, bittere smaak kan ervaren in je koffie.