Waterkwaliteit

Waterkwaliteit

In Nederland is het water dat uit de kraan komt van hoge kwaliteit. Al kan de waterhardheid per regio verschillen. Hard water water kan zorgen voor kalk, wat negatief is voor je koffiemachine. Er ontstaat al kalk bij het verwarmen vanaf 60°C. Maar ook de zuurgraad/pH-waarde van het water is van invloed op de smaak.

 

En als je bedenkt dat je thee en koffie uit 95%-99% uit water bestaat is het logisch dat je goede waterkwaliteit gebruikt. Het is wenselijk om zacht water te gebruiken om de beste kwaliteiten, smaken en aroma’s gewoon in je kopje te hebben. Het gebruik van hard water heeft namelijk invloed op de smaak van je koffie en thee.

  • Bij koffie kan een harde bittere smaak ontstaan en verdwijnt het crema erg snel.
  • Bij thee kan je een olieachtig laagje op je thee zien verschijnen, Thee thee wordt ook een stuk donkerder, ook proef je hardere bittere smaken in de thee.

 

Maar wat is dan een goede waterkwaliteit. Dit hangt af van de waterhardheid en de PH-waarde van het water. Maar wat is dan een goede hoeveelheid voor lekker zacht water?

  • Waterhardheid rond de 4 dH
  • pH-waarde tussen 6,5 en 7,5

 

Hoe krijg je zacht water? Daar zijn allemaal hulpmiddelen voor, het is mogelijk om waterfilters op de kraan toe te voegen, er apparaatjes die door middel van magneten de ionen uit je water halen, als je dit om de waterleiding plaatst.

 

Waterfilters zijn er in alle soorten en maten, zo kan je het water filteren voordat je het gebruikt, maar ook de meeste koffiebonenmachines hebben een intern waterfilter, die regelmatig vervangen moeten worden voor de beste kwaliteit koffie.

[product id=”12019″]