fbpx
Is koffie vochtafdrijvend?

Onttrekt koffie vocht aan het lichaam?

Het idee dat koffie vochtafdrijvend zou zijn is een mythe. Uit het koffie en thee onderzoek uit 2018 bleek dat 69% van de consumenten denkt dat koffie vochtafdrijvend is. Vocht is onmisbaar om goed te functioneren. Het Voedingscentrum raadt aan om gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Koffie en thee staan ook in de richtlijnen van de Schijf van Vijf en tellen mee als vocht.

 

Cafeïne heeft wel een licht diuretisch effect. Dit betekend dat er een kortdurende stimulans is van urineproductie. Er was bij de onderzoeken wel sprake van gewenning, bij mensen die regelmatig koffie en thee gebruiken, was dit effect veel minder aanwezig. Zeker bij normaal gebruik van koffie van 2-3 koppen koffie per dag is er geen vochtafdrijvend effect gemeten. Zeker omdat koffie voor zeker 95% uit water bestaat. Bij studies naar de totale vochtbalans bleek dat er bij gewone consumptie geen negatief effect is op de vochtbalans.

 

In de media wordt er nog veel gecommuniceerd over het verouderde advies van het vochtafdrijvende effect van koffie. Ook houden veel gezondheidsprofessionals in de sport en zorg vast aan het verouderde advies betreffende koffie.

 

Voor meer informatie kan je het interessante artikel op VoedingNU over “Koffie en vochtbalans de mythe voorbij” lezen. Of informatie over de koffie en vochtbalans op de website van Koffie & Gezondheid.

Is koffie vochtafdrijvend?