Veroorzaakt koffie hoge bloeddruk

Veroorzaakt koffie een hoge bloeddruk?

Het drinken van koffie wordt vaak geassocieerd met een hoge bloeddruk. Het nuttigen van cafeïne kan inderdaad zorgen voor een tijdelijke hoge bloeddruk. Wat wel weer positief kan zijn bij sporten of een intensieve mentale prestatie, waarbij je bloed meer zuurstof moet aanleveren. Toch is er nog weinig bekend over de werkelijke relatie tussen koffie en bloeddruk. De meest recente onderzoeken suggereren dat een reguliere inname van koffie niet bijdraagt aan blijvende hoge bloeddruk of hypertensie.

 

Koffie en bloeddruk

Er is in de loop van de jaren veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen koffieconsumptie en hoge bloeddruk. Uit deze onderzoeken bleek er een verlaagd risico te zijn op een hoge bloeddruk. Dit effect bleek bij verschillende studies bij een consumptie vanaf 3 kopjes koffie per dag, het meest te beschermen tegen een hoge bloeddruk. Er wordt onderzoek uitgevoerd of het gebruik van 1 tot 3 koppen koffie per dag dezelfde bescherming biedt. Een cohort onderzoek uit 2018 liet zelfs zien dat het risico met 3% verminderd werd bij 2 koppen koffie, 5% bij 4 koppen, 8% bij 6 koppen en 10% bij 8 koppen koffie per dag.

 

De bloeddruk stijgt in de eerste 1 tot 3 uur na inname van de koffie, echter werd deze stijging bijna niet meer waargenomen na een periode van 2 weken. Wat erop duidt dat je op een korte termijn een verhoogde bloeddruk kan krijgen, maar er geen risico is voor de langere termijn. Wel wordt aangegeven dat het risico op hoge bloeddruk een genetische factor kan hebben, net als de invloed van koffie hierbij.

 

Hoge bloeddruk bij vrouwen

Er zijn relatief veel onderzoeken gedaan naar de invloed van koffieconsumptie en hoge bloeddruk bij vrouwen. Omdat hart- en vaatziekten toch één van de meest voorkomende ziekte is bij vrouwen, zeker rond en na de menopauze. Een onderzoek uit 2008 liet zien dat een inname van 4 koppen koffie vooral bij vrouwen een beschermende factor heeft. Ook bij post menopauze was er geen verhoogd risico bij koffieconsumptie. Een Spaanse studie suggereert zelfs dat vrouwen die het mediterraan dieet volgen het minste risico hebben op een verhoogde bloeddruk of hypertensie.

 

Bestaat er iets als té veel koffie?

Het wordt aangeraden niet meer dan 400 mg cafeïne of 4 kopjes koffie per dag te drinken. Te veel koffie drinken kan dan bijdragen aan rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Het is dus belangrijk om naar je lichaam te luisteren en leren waar jouw grenzen liggen.

 

Wil je hier meer over lezen bezoek dan de website van Koffie & Gezondheid.