fbpx

Koffie uit Colombia

Colombia is ook één van de grootste koffieproducenten ter wereld, waarschijnlijk hebben ze ook de beste marketing achter de koffieproductie. Het land staat ook bekend om zijn gebieden met microklimaat, wat ideaal is voor het groeien van koffie, alleen wat lastiger om te oogsten.

 

Colombiaanse koffiebonen

Er zijn verschillende soorten koffie die geproduceerd worden in Colombia. De bekende soorten zijn Typica, Caturra en Castillo. Colombia staat bekend dat er alleen maar Arabica koffiebonen geteeld mogen worden.

Koffie productie

De koffie werd vermoedelijk in 1723 door de Jezuïeten geïntroduceerd in Colombia. De productie kwam langzaam op gang, maar begin echt commercieel aan het einde van de 19e eeuw. Rond 1912 bestond 50% van de exportproducten uit koffie.

 

Al vroeg begon Colombia met de marketing van koffie. Het grootste succes was de introductie van Juan Valdez en zijn ezel. Dit beeld werd het symbool van Colombiaanse koffie en verscheen onder andere op de koffiezakken en verschillende advertentiecampagnes, gespeeld door verschillende acteurs door de jaren heen. Vooral in Amerika is het een keurmerk van echte Colombiaanse koffie.

 

De koffie marketing wordt geleid door de Federación Nacional de Cafeteros (FNC), die in 1927 werd opgericht. Het is vrij uniek in de wereld dat er zo’n grote organisatie is om de koffie uit het land te promoten. Het werd gecreëerd als particuliere non-profit organisatie om op te komen voor de belangen van de boeren. De organisatie wordt gefinancierd door speciale belasting die op export koffie wordt geheven. Op dit moment heeft de FNC zeker 500.000 koffieproducerende leden. De FNC heeft natuurlijk een dikke vinger in de pap bij zaken als marketing, productie en financiële zaken van de koffie, maar ze zijn ook bezig met sociale en fysieke infrastructuur zoals landelijke wegen, scholen en gezondheidscentra. Ze investeren ook in andere industrieën naast koffie om de regionale ontwikkeling en welzijn te stimuleren.

 

De wereldwijde klimaatverandering heeft veel invloed op de koffieboeren, waardoor het lastig wordt om de leefomstandigheden van de producenten garanderen. Dat levert wat frictie op tussen de FNC en de producten die veel belang aan kwaliteit hechten. Er wordt bijvoorbeeld gestimuleerd om de Castillo koffieboon te gebruiken, die een goede oogst levert, maar iets lagere kwaliteit. Gelukkig wordt er nog voldoende kwaliteit geproduceerd in Colombia, zoals de Sunny Side Up die een zoete fruitige smaak heeft, met zachte body en milde afdronk, die ideaal is voor slow coffee.

 

Bron: The World Atlas of Coffee, 2nd edition, James Hoffmann

De grootste regio’s waar koffie wordt geproduceerd zijn:

  • Cauca
  • Valle del Cauca
  • Tolima
  • Huila
  • Quindio
  • Risaralda
  • Nariño
  • Caldas
  • Antioquia
  • Cundinamarca
  • Santander
  • North Santander
  • Sierra Nevada
X
0
    0
    Jouw mandje
    Je winkemandje is leegTerug naar de shop
    Wat onze klanten zeggen
    44 beoordelingen