Koffieproductie: op de plantage

Koffieproductie: op de plantage

De koffieplant is een tropische struik van het geslacht coffea, die vooral groeit tussen de twee keerkringen (Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring). Ook wel de Coffee Belt genoemd. Er zijn ruim 129 variëteiten van koffie geïdentificeerd. Echter worden slechts twee soorten commercieel gebruikt, de Coffea arabica (Arabica- koffie) en de Coffea Canephora (Robusta koffie).

 

Koffiebonen

De meeste Arabica-planten zijn grote struiken met ovale donkergroene bladeren. De koffiebessen hebben een ovale vorm en zijn in zeven tot negen maanden rijp. De bessen zijn rijp als ze mooi donkerrood zijn. Iedere koffiebes bevat meestal twee zaden, de koffiebonen. Wanneer er slechts één boon in de vrucht zit, wordt dit een “peaberry” genoemd.

 

De planten van de Robusta zijn robuuste struiken of kleine bomen, die wel 10 meter hoog kunnen worden. Het duurt max. 11 maanden voordat de bessen rijp zijn. De bessen van de Robusta koffiebonen zijn ovaal van vorm en vaak kleiner dan de Arabica koffiebonen.

 

Ideale groeiomstandigheden

Koffie groeit het liefst op grotere hoogte en in heuvelachtig gebied. De Arabica koffie groeit tussen 900 en 2000 meter hoogte, de Robusta koffie groeit op hoogtes tot de 1000 meter. De ideale temperatuur voor de Arabica koffie is tussen de 15ºC en 24ºC. De Robusta gedijt het beste tussen de 24ºC en 30ºC. Koffie heeft gemiddeld tussen 1500 tot 3000 mm regen per jaar nodig.

 

De oogst van koffie

Omdat koffie in bergachtig gebied groeit, is het niet mogelijk om met machines te oogsten. Rijpe koffiebessen worden veelal met de hand geplukt. Hier zijn twee verschillende manieren voor:

  • Ripping, alle bessen worden in één keer van de tak verwijderd, dit kan met de hand of machinaal
  • Selectieve pluk: Alleen de rijpe bessen worden met de hand geplukt. De plukkers controleren de koffieplanten om de 8 tot 10 dagen en plukken alleen de rijpe bessen. Dit is erg arbeidsintensief en duurder, maar wordt wel het meest gebruikt.

Alleen in Brazilië is het landschap relatief vlak en zijn de koffievelden groot, zodat er met machines geplukt kan worden.

 

Koffiestruiken leveren gemiddeld 2 tot 4 kilo bessen op. Een goede plukker kan gemiddeld 45 tot 90 kilo koffiebessen per dag oogsten. Van deze oogst blijft dan 9 tot 18 kilo koffiebonen over.