Thee bereiding

Thee bereiding

Het bereiden van thee is vaak erg persoonlijk. Dit heeft te maken met de verschillende theeculturen en het feit dat mensen steeds meer experimenteren met thee. Elke theesoort heeft weer verschillende bereidingstemperaturen, wat invloed op de smaak. De theecultuur van kokend water op een theezakje gieten en dan opdrinken is al heel lang niet meer relevant. Naast de theesoorten is ook de kwaliteit van het water van belang. Mensen weten steeds meer van thee. Er zijn ook opleidingen tot theesommelier, waar alles geleerd wordt betreffende de bereiding van thee.

 

Van oudsher worden er op verschillende plekken ter wereld verschillende theeceremonies gegeven. Zo heb je in Japan een hele manier van thee schenken, op bepaalde temperatuur, met bepaalde handelingen. In China horen theepotjes en servies gebruikt te worden om de kwaliteit van het servies te behouden. Met maken van matcha thee is ook een hele specifieke manier van thee zetten.

 

Al eerder stond er iets over de temperaturen van de thee. Om de beste smaak van de thee naar boven te laten komen, zijn er bij de verschillende theesoorten temperaturen bepaald. Maar ook hoe lang de thee moet trekken is een aspect waar rekening mee gehouden moet worden. Maar zeker de waterkwaliteit is belangrijk bij het bereiden van thee.