Hoe maak je Matcha thee

Wat is Matcha thee?

Matcha thee is een speciale groene thee die oorspronkelijk uit Japan komt. Het wordt gemaakt van theebladeren die tijdens hun groeiproces in de schaduw zijn geplaatst, waardoor ze meer chlorofyl produceren en een helder groene kleur krijgen.

 

De theebladeren worden vervolgens gestoomd, gedroogd en gemalen tot een fijn poeder. Het poeder wordt dan vermengd met warm water en opgeklopt met een bamboe whisk, waardoor een schuimige en romige textuur ontstaat.

 

Matcha thee heeft een sterke, bittere smaak en bevat meer cafeïne dan gewone groene thee. Het wordt vaak gebruikt in de Japanse thee ceremonie en wordt ook steeds populairder in andere delen van de wereld als gezonde drank en ingrediënt voor bakken en koken.

 

Matcha thee bevat veel voedingsstoffen en antioxidanten, waaronder polyfenolen en EGCG, die verband houden met tal van gezondheidsvoordelen. Deze voordelen omvatten het verlagen van het risico op hartaandoeningen, het verbeteren van de hersenfunctie en het verlagen van het risico op bepaalde vormen van kanker.

Hoe zet je zelf Matcha thee?

Het zetten van matcha thee vereist enige zorg en aandacht, maar het is niet moeilijk. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het zetten van een heerlijke kop matcha thee:

 

Benodigdheden:

 • Matcha poeder
 • Een matcha whisk, ook wel chasen genoemd
 • Een matcha kom, ook wel chawan genoemd
 • Een bamboe lepel, ook wel chashaku genoemd
 • Warm water

 

Stappen:

 1. Verwarm het water tot ongeveer 80°C. Breng het water net niet aan de kook, want de hoge temperatuur kan de smaak van de matcha thee beïnvloeden.
 2. Plaats de matcha poeder in een zeef en zeef het poeder in de matcha kom. Dit zorgt ervoor dat de matcha klontvrij is.
 3. Gebruik de bamboe lepel om ongeveer 2 gram matcha poeder in de matcha kom te scheppen.
 4. Voeg ongeveer 60 ml water toe aan de matcha kom.
 5. Gebruik de matcha whisk om het water en de matcha poeder op te kloppen tot er een romige en schuimige textuur ontstaat. Zorg ervoor dat je de whisk snel en krachtig in een “W” vorm beweegt om klontjes te voorkomen.
 6. Drink de matcha thee direct uit de kom terwijl het nog warm is.

 

Je kunt ook experimenteren met de verhoudingen van matcha poeder en water om de sterkte van de thee aan te passen aan jouw persoonlijke voorkeur. Het is belangrijk om alleen hoge kwaliteit matcha poeder te gebruiken voor de beste smaak en gezondheidsvoordelen.

 

Matcha poeder kan ook worden toegevoegd aan andere dranken, zoals smoothies, sappen, Matcha latte en cocktails, voor extra smaak en gezondheidsvoordelen. Maar je kan het ook toevoegen aan ijs, cake, gelei of te gebruiken als smeersel op brood door bijvoorbeeld boter heen. Het is een veelzijdig ingrediënt dat kan worden gebruikt om verschillende recepten een unieke en gezonde draai te geven.